silfran morbid vh-26057.

01.02.2010 -- RIP. SILFRAN MORBID †
Mortti jouduttiin lopettamaan parin muun orin kanssa tarhatapaturman vuoksi 26.6 - vuotiaana. Oria jää kaipaamaan koko tallin väki.

ERJ-IV, YLA2

Silfran Morbid

  ratsuponiori 81.25%, VH-26057
  syntynyt 14.03.2008, ikä (VARL)
  säkäkorkeus 145.9 cm, kimo, valk. Isl, vtj

  Koulutus: ko VaB, re 110cm
  Painotus: estepainotteinen

  Omistaja: radical. / Stud Caruso
  Kasvattaja: Silfran
Hevosen tiedot eivät mitenkään liity kuvissa olevaan hevoseen.
Kyseessä on virtuaalihevonen.
YLA2, 111p.
35 + 35 + 22 + 19 = 111p.
30.06.2008 - kesäkuun yleislaatuarvostelu

ERJ-IV, 81p.
15,5 + 18 + 12 + 20 + 15 + 0 + 1 = 81p.
14.05.2008 - toukokuun ERJ'n laatuarvostelu

Luonne.

Silfran Morbid, tutuille vain Mortti on yksi tallin laadukkaista oreista. Ori on panoitettu esteratsuksi, mutta sillä pyritään kisaamaan muitakin kisoja, ja ennen kaikkea mahdollisimman monipuolisesti. Orimaisista piirteistä riippumatta, Morttia on melko helppo hoitaa ja on muutenkin yleensä kiltti. Tosin joskus sen orimaiset piirteet astuvat esiin. Sillä on hyvät, mutta korkeat askeleet ja laukkassa on aivan mahtavaa istua. Koska ori on sen verran nuori, se toimii näyttelyponina ja on menestynyt kohtuullisesti. Vanhempana yritän luoda orista kisaratsun ja vanhempana siitoskäyttöön.

Hoitaessa Mortti saattaa yleensä olla melko kovapäinen eikä mitenkään malta pysyä paikallaan. Tosin jos sillä on jotain syötävää nenän edessä, ori ei edes ajattele liikkua, vaan keskittyy syömiseen. Keskellä käytävää se ei tykkää seistä, varsinkin jos sen ympärillä on kauhea hässäkkä. Yleensä karsinassa se kuitenkin käyttäytyy hyvin. Mortti on tottunut olemaan ulkon ailman loimea, joten siksi aina kesäällä siltä lähtee kauheasti karvaa, ja yleensä myös mutaista karvaa. Kavioita nostaessaan Mortti välillä alkaa luimia, mutta vain luimia, eli ei sen kummempaa. Orimaisesta luolesta riippumatta Morttia voisi kutsua suureksi halinalleksi, sillä se on aina huomionkipeä ja haluaa olla keskipisteenä.

Ratsastaessa, vaikka Mortille ei ole opetettu kaikkia mahdollisia koulukiekuroita, sen intohimona toimivat esteet. Tosin tätä ratsastaessaan pitää olla erittäin tomera, sillä joskus se ajattelee "Ehkä myöhemmin.." eikä "Heti!". Välillä pitää muistuttaa raipalla, mutta vain pieni muistutus, sillä ori ottaa nokkaansa helposti ja mököttää lopun päivästä. Joskus jonkun puskan takana yhtäkkiä saattaa möllöttää jättimäinen hirviö, joka varmasti syö oripojan. Kunhan on päättäväinen, ja kääntyy takasin katsomaan, mikä se on, ori lakkaa "temppuilemasta" ja luottaa ratsastajaan, jos ratsastajakaan ei pelkää. Koulua Mortti osaa melko hyvin, vaikka välillä tuntuu, ettei mikään onnistu. Ori joskus alkaa hermoilla, joten silloin olisi aika vähän levätä ja antaa pitkät ohjat. Esteillä Mortti välillä aikoo kiitää esteen ohi, ellei ratsastaja ole tarpeeksi pätevä. Jos ratsastaja ei ohjaa suoraan kohti estettä ja ratsasta loppuun asti, hyppäämisestä ei yleensä tule mitään. Irtohyppääminen onnistuu loistavasti, kunhan saa oriin ymmärtämään, että pitää hypätä yksin. Joskus se jää käyhnäämään taluttajan tai hoitajan viereen. Orilla on luonnonlahjakkuus hyppätä, sillä se osaa lähestyä estettä oikeassa vauhdissa sekä osaa ponnistaa oikeassa kohdassa.

Kisoissa Morttia joskus alkaa jännittää hirveästi, mutta vähän ajan päästä se tottuu yleisöön, mutta hieman epäluuloisesti (varsinkin koulukisoissa), astuu kentälle. Yleensä tuomarit ovat isoja pahoja susia, joita pelätään hirveästi. Ori ei kuitenkaan ala temppuilemaan vaan pari kertaa mulkoilee tuomareille ja menee ohi. Kisoissa, etenkin estekisoissa, Mortti pysyy kokoajan valppaana. Kentälle päästyään ori puhkuu täynnä intoa. Joskus se ei edes ehdi keskittyä yleisöön, kun on niin kova meno hypätä esteitä.

luonne © radical.

sukutaulu.

Killerway OP
nf
Mistreviel's McRighton
nf
Lucifer
Gemstone Diva S
Eléssar Lowland
nf
Ruber ECC
KTK-II
Amor Lowland
Lumivuon Wilwarin
rp, 62,5%
Colorado Red
rp, 75%
Spirit Alexx
rp, 75%
Exotica Red
rp, 75%
Bianca SR
rp, 50%, KTK-II
Mr. Kashmir
xx
Amanda P
Dartmoor


Yleisesti ottaen Silfran Morbidin suku on varsin mielenkiintoinen. Sen vanhemmat Killerway OP ja Lumivuon Wilwarin ovat kumpikin estepainotteisia, kun taas heidän vanhempansa ovat yleispainotteisia. Mortilla on siis hyvät mahdollisuudet pärjätä hyvin estekentillä, mutta myös koulussakin, niin hyvät sukuperimät hänellä on. Toivomme tietenkin, että myös Mortin ulkonäkö ja luonne ovat yhtä hyvät kuin vanhemmillaan.

Mortin isä, Killerway OP on estepainotteinen musta new forestinponi ori. Poni hyppää hienosti metriä ja menee kouluakin todella hyvin, jopa tasolla Helppo A. Ekku on luonteeltaan mukava, mutta joskus hieman liian vauhdikas, eikä malttiakaan tahdo useinkaan löytyä lainkaan. Ekulla on Mortin lisäksi 6 jälkeläistä, joista kaikki ovat estepainotteisia. Ekkua on käytetty myös ratsuponijalostuksessa jonkin verran, kuten huomaatkin, sillä onhan myös Mortti ratsuponi. Ekulla on korkeutta 144cm ja syntynyt hän on 25.06.2006 ja hänet on kasvattanut Onnenpolle, nykyään hänet kuitenkin omistaa Silfran. Ekun kisakalenterissa on yhteensä 46 kilpailua, joista kaikki ovat estekisoja, vieläpä ERJ’n alaisia. Orilla on 23 rankingpistettä ERJ’stä. Ekku on sijoittunut nyt 6 kertaa, mutta kunhan hän pääsee kisaamisen makuun, kyllä hän varmasti pärjää vieläkin paremmin. Nyt hän on osallistunut myös ERJ-cupiin, jopa kahteen luokkaan ja toivotaan sieltä sitten hyviä tuloksia.

Mortin isän isä on Mistreviel’s McRighton, nyt jo edesmennyt new forest ori. Toni oli kuollessaan jopa 25-vuotias. Luonteeltaan Toni oli oikein hieno ja mukava poni, joka ei koskaan jättänyt omistajaansa Leandraa pulaan. Ponin kasvattaja oli Mistrevield’s Stud ja poni syntyi Ranskassa, jossa kyseinen siittola sijaitsi. Tonilla on 18 jälkeläistä ja heistä suurin osa on hyvin menestyneitä ja varsin upeita otuksia. Tonilla ei ollut yhtä tiettyä painotuslajia, vaan hän kisasi niin koulussa kuin esteilläkin, tasoilla Helppo A ja 100cm. Tonin kisakalenteri on huikea, sillä kisoja sieltä löytyy peräti 1018 kappaletta, joista voittoja on huimat 38 ja muita sijoituksia miltei 80. Varsin upea poni siis kyseessä.

Mortin isän emä Eléssar Lowland eli Essi on näyttelyissä hienosti menestynyt new forest-tamma, jolta löytyy korkeutta 143 senttimetriä. Tamma on väriltään rautias. Tamma on painottunut kouluun ja esteisiin ja sen huomaaa: tamma hyppää 80 senttimetriä ja menee koulua tasolla Helppo A. Tamma on kisannut vain näyttelyissä ja niissä se onkin pärjännyt mukavasti. Se on saanut kaksi MVA-sertiä ja yhden irtoSERTin. Essin kasvattaja on Emily Lowland, Iso-Britannia ja nykyinen omistaja on Eveliina, Onnenpolle. Luonteeltaan Essi on hellyyttävän laiska ponitamma, jota saa aina kyllä käskeä ihan tehokkaastikin, että hän tottelee. Mutta sitten kun tamman saa vauhtiin, tuppaa sitä vauhtia löytymään sitten vähän liikaakin…

Mortin emä Lumivuon Wilwarin on ruunikonkimo ratsuponitamma, jonka poniprosentti on 62,5%. Tamma on 132cm korkea ja syntynyt 02.03.2006. Tamma on painottunut esteratsastukseen ja hyppääkin ratana jopa 110 senttimetriä, eikä koulukaan tuota ongelmia, meneehän neito sitä tasolla Helppo A. Wilman kasvattaja on Alhippa, Lumivuo ja nykyinen omistaja on Silfran. Luonteeltaan Wilma on oikea tuittupää ja sen korvat ovat lähes poikkeuksetta takaviistossa, vain harvoin sen näkee katselevan uteliaasti ja kiinnostuneesti ympärilleen. Tamma on myös äärettömän sisukas ja rohkea, eikä takuulla jänistä kisoissakaan. Mortin lisäksi Wilmalla on 5 jälkeläistä, joista kaksi on estepainotteisia, yksi kenttäpainotteinen ja yksi yleispainotteinen. Kaikki ovat kuitenkin upeita yksilöitä, kuten Morttikin. Kisakalenterissa Wilmalla on 77 kisaa, joista 74 on estekisoja, vain 3 on muita lajeja. Sijoituksia esteiltä Wilmalla on 11 kappaletta. Todella hienosti menestyvä tamma kyseessä siis.

Mortin emän isä on nimeltään Colorado RED ja hän on rodultaan ratsuponi. Hänen poniprosenttinsa on 75% ja hän on väriltään kimo. Korkeutta tältä ponilta löytyy jopa 146cm. Hän on kenttäpainotteinen ja hänen koulutustasonsa on esteillä 100cm ja koulussa Helppo A. Ossin kasvattaja on Tom Redmond, UK. Nykyään hänet omistaa Silfran. Luonteeltaan Ossi on orimainen, mutta kuitenkin kiltti ja helposti käsiteltävä, vaikka vaatiikin osaavan ratsastajan ja hoitajan itselleen. Kisakelenterissaan Ossilla on kisoja 133 kappaletta, joista kenttäkisoja on kuitenkin vain 15, muita kisoja 118. Kenttäkisoista Ossilla on 3 sijoitusta.

Mortin emän emä Bianca SR lopetettiin 03.02.2007 puolilta päivin suolisto-ongelmien takia. Ankka oli punaruunikko ratsuponi tamma, jonka poniprosentti oli tasan 50%. Ankka oli korkeudeltaan 146cm ja yleispainotteinen. Kuollessaan tamma oli jopa 28-vuotias, mutta silti hyvä kuntoinen. Tamman kasvattaja oli Sara Westy, Englanti. Tamman viimeinen omistaja ja ainoa omistaja kasvattajan lisäksi oli Alhippa, Lumivuo. Tamman toi Englannista Suomeen raita. Tamman koulutustaso ol 110cm ja Hellpo A. Tamma oli jopa kantakirjattu kakkospalkinnolle, pistein 71p. Luonteeltaan Ankka oli kiltti ja herttainen poni, jonka seurassa ihmiset viihtyivät. Jälkeläisiä tammalla oli kuusi, neljä tammaa ja kaksi oria. Tammalla oli kisattu paljon ja se oli sijoittunutkin ihan mukavasti.
Sukuselvityksestä tuhannet kiitokset Ireth !

jälkeläiset.

Syntynyt » Nimi » Skp » Emä
08.09.2007 - rp-t. Carusos Lavenia - e. Nineway Nala 
31.05.2008 - rp-o. Bloody Aztec - e. Carusos Nefthys
17.08.2008 - rp-o. Carusos Rainhard - e. Spitfire Jo
10.02.2009 - rp-t. Carusos Bree - e. Art Boudica

valmennukset.

Olimme mukana buzzin estevalmennuksessa 05.06. Valmennus pidettiin Jadelmäessä.
Mortti vaikutti koko valmennuksen ajan hyvin kiinnostuneelta ja pirteältä. Se hyppäsi vallan mainiosti hyvine lähestymisineen ja ponnistuksineen. Välillä vauhti näytti menevän liiankin reippaaksi, jolloin Mortti sai tehdä esteharjoituksia vähän hitaammalla temmolla.

kisat.

» Esteratsastusjaos:  (sijoituksia 31, joista voittoja 1)
PVM -- Jaos -- Luokka -- Kutsu -- Sijoitus
24.07.2007 -- ERJ -- 120cm -- kutsu -- 11/100
22.07.2007 -- ERJ -- 40cm -- kutsu -- 2/42
20.07.2007 -- ERJ -- 70-80cm -- kutsu -- 7/29
20.07.2007 -- ERJ CUP -- 80cm -- kutsu -- 49/117
20.07.2007 -- ERJ CUP -- 90cm -- kutsu -- 29/129
25.07.2007 -- ERJ -- 80cm -- kutsu -- 12/507
03.08.2007 -- ERJ -- 80-100cm -- kutsu -- 5/18
29.07.2007 -- ERJ -- 80-100cm -- kutsu -- 1/14
18.08.2007 -- ERJ -- 70cm -- kutsu -- 11/113
13.09.2007 -- ERJ -- 80cm -- kutsu -- 4/44 
15.09.2007 -- ERJ -- 100-110cm -- kutsu -- 2/17 
20.09.2007 -- ERJ -- 50cm -- kutsu -- 3/103  
21.10.2007 -- ERJ -- 60cm -- kutsu -- 3/133
22.10.2007 -- ERJ -- 80-90cm -- kutsu -- 3/82
25.10.2007 -- ERJ -- 40cm -- kutsu -- 6/52
26.10.2007 -- ERJ -- 40-60cm -- kutsu -- 2/20
26.10.2007 -- ERJ -- 60-80cm -- kutsu -- 3/20
01.12.2007 -- ERJ -- 90-100cm -- kutsu -- 6/103
02.12.2007 -- ERJ -- 100cm -- kutsu -- 20/103
10.01.2008 -- ERJ -- 90cm -- kutsu -- 6/89
27.01.2008 -- ERJ -- 80-90cm -- kutsu -- 8/303
10.04.2008 -- ERJ -- 120cm -- kutsu -- 10/189
06.05.2008 -- ERJ -- 120cm -- kutsu -- 4/27
04.05.2008 -- ERJ -- 110cm -- kutsu -- 5/61
10.05.2008 -- ERJ -- 110-120cm -- kutsu -- 4/25
27.06.2008 -- ERJ -- 100-120cm -- kutsu -- 9/107
20.07.2008 -- ERJ -- 110cm -- kutsu -- 8/332
22.07.2008 -- ERJ -- 70cm -- kutsu -- 3/111
22.07.2008 -- ERJ -- 100cm -- kutsu -- 8/122
22.07.2008 -- ERJ -- 110cm -- kutsu -- 5/92
24.07.2008 -- ERJ -- 90-100cm -- kutsu -- 3/179

» Kouluratsastusjaos:  (sijoituksia 1)
PVM -- Jaos -- Luokka -- Kutsu -- Sijoitus
05.08.2007 -- KRJ -- HeB -- kutsu -- 7/44

» Näyttelyt:  (5)
PVM -- Jaos -- Luokka -- Kutsu -- Sijoitus/tulos 
07.05.2007 -- MSY -- Ponioriit -- kutsu -- PUN, PUN3
22.05.2007 -- MSY -- Varsat aikuiskuvilla -- kutsu -- BIS2, Reserve SC ori
15.08.2007 -- MSY -- Ratsuponit -- kutsu -- PUN1
29.08.2007 -- MSY -- Ponioriit -- kutsu -- SIN2
09.09.2007 -- NJ -- Poniorit -- kutsu -- LKV5 / 12 KUMA, JS